Robotik

Robotlar Endüstrilerde Nerelerde Kullanılır?

Endüstriyel Robotlar

Üretim sektöründe çeşitli robot türlerinin kullanımı uzun yıllardır ön plandadır. Süreçleri hızlandırmak, verimliliği artırmak ve güvenliği geliştirmek için fabrikalarda pek çok AMR, AGV, eklemli robot ve cobot kullanılmaktadır. Bunlar genellikle programlanabilir mantıksal denetleyicilerle (PLC, Sürücü, Microdenetleyici vb.) birlikte devreye alınır. Montaj, kaynak, malzeme taşıma ve depo güvenliği dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda kullanılırlar.

Operasyonel Robotlar

İnsanların çalışmasının tehlikeli olduğu durumlarda kullanılan, genellikle uzaktan kumanda ile kontrol edilen robotlardır. Bu robotlar, yüksek radyasyonun bulunduğu alanlarda, göçük riskinin bulunduğu maden arama, çıkarma ve işleme sahalarında, mayınlı arazilerde arama ve temizleme çalışmalarında, bomba arama ve imha operasyonlarında veya insanların yaşayamayacağı uzay araştırmalarında, yine insanların inemeyeceği derinliklerde okyanus altı araştırma ve keşiflerinde kullanılmaktadır.

Çiftlik ve Tarım Robotları

AMR’ler, çiftçilerin mahsullerini daha hızlı ve verimli şekilde toplamasına yardımcı olmakta ve bunu yapmak için etkileyici zeka özellikleri kullanıyor. Tarım robotları olgunluğu değerlendirmenin ve çalıları veya yaprakları yol üstünden ayıklayabilmenin yanı sıra mahsulü ürüne zarar vermeden hassas ve nazik bir şekilde toplayabilmektedir ayrıca bitki zararlısı parazit ve böceklerle mücadelede de kullanılmaktadır.

Tıp ve Sağlık Robotları

Tıp ve sağlık sektöründe İlaç dağıtmak, yüzeyleri dezenfekte etmek, cerrahi operasyonlarda, sanal gerçeklik teknolojisini kullanarak makinelerin uzaktan yönetilmesi için AMR’ler kullanılır. Cobot’lar da tedavi sırasında tıbbi uzmanlara yardımcı olmak veya hemşirelerin hastalarına daha iyi hizmet vermesine yardımcı olmak için kullanılır.
Ayrıca, fizik tedavi ve rehabilitasyon amacıyla kullanılan robotlarla felçli hastaların tedavilerinde etkili sonuçlar elde edilmektedir.

Lojistik ve Kargo Robotları

Robotlar lojistik firmalarının ürünleri hızlı bir şekilde kategori ve teslim etmesine yardımcı olur. Öğeleri tanzim etmek, operasyonları hızlandırmak ve doğruluğu artırmak için AMR ve AGV’leri depo robotu olarak kullanırlar. AMR’leri ayrıca son teslimat etabının tamamlanması ve müşterilere güvenli teslimat yapılmasını sağlamak için de kullanılmaktadır.

Perakende ve Konaklama Sektöründe Robotlar

Robotlar, müşteri veya konuk deneyimini geliştirmek için de çeşitli şekillerde kullanılabilir. Perakende ve konaklama şirketleri; envanter süreçlerini otomatikleştirmek, konsiyerj veya yol bulma hizmetleri sağlamak, çeşitli ortamları temizlemek ve müşterilere bagajlarında yardım etmek veya vale park hizmeti sunmak için robotları kullanmaktadırlar.

Eğitim ve Araştırma Alanında Robotlar

Eğitim alanındaki robotlar, fen ve teknoloji, matematik gibi derslerin öğretiminde, zihinsel engelli ve otizmli çocukların eğitiminde, yabancı dil eğitiminde yardımcı öğretici olarak kullanılmaktadır. Her geçen gün yapılan araştırmalar ile duyguların, jest ve mimiklerin gösterilebildiği robotların ilgi çekici ve dinamik olmaları eğitimde daha etkili bir iletişim ağlamaktadır.

Akıllı Şehirler ve Robotlar

Robotlar daha akıllı ve daha güvenli şehirler oluşturmaya yardımcı olur. İnsansı robotlar yol bulma ve bilgi hizmetleri sunarlar. AMR’ler ürün teslimi ve rutin güvenlik devriyeleri yapmak için kullanılır. Robotlar ayrıca inşaatları hızlandırmaya, saha etütleri yürütmeye ve bina modelleme bilgileri toplamaya yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir